Zoeken in deze blog

woensdag 17 augustus 2011

Hoe is Aardgas ontstaan








Aardgas is één van de vier fossiele brandstoffen (aardolie, aardgas, steenkool, bruinkool).Het is een van de nature kleur en het is een geurloos gas . in Nederland is het meest gebruikte brandstof. aardgas is al 300miljoen jaar oud .Toen was Nederland nog maar een moerassig gebied en laagland en de klimaat was tropisch.er ontstond omvangrijk leven met planten,dieren,bomen wanneer de bomen en de planten dood gingen rotte dit allemaal weg in het moeras.zo kwam er dikke laag klei na een tijdje werd dit opgenomen onder de aarde .Hierdoor traden er drukverhoging en temperatuurverhogingen op.In de volgende jaren daarop kwamen er steeds meer grondlagen met klei bovenop de oude lagen.De drukverhoging neemt dan toe van de aarde.De gassen en het water worden uit de natte en verrotte plantenresten geperst. Die laag verandert dan in steenkool. De laag daarboven verandert in zandsteen en de laag daarboven in een harde laag steenzout. De aardgas blijft achter in het zandsteen. Om het aardgas te kunnen bereiken wordt er geboord.Omdat de gassen heel diep in de grond liggen. Vervolgens wordt de aardgas opgevangen en klaargemaakt voor gebruik.

Nederland aardgas


Groen gas kan straks ook worden gemaakt in speciale grote centrales. In 2030 kan dan het aandeel van het duurzame groen gas oplopen tot ongeveer twintig procent, in 2050 kan het, uitgaande van beschikbare hoeveelheden biomassa zelfs vijftig procent bedragen.

Nederland heeft een grote gasvoorraad. Zeker gezien de oppervlakte van ons ‘kleine’ landje. Het meeste gas zit in de gasbel bij Slochteren. Dit is één van de grootste aardgasvoorraden ter wereld. De gasbel werd in 1959 ontdekt na een proefboring. Sindsdien exporteert Nederland flinke hoeveelheden gas en is voor een groot deel onafhankelijk van ’s werelds grootste gasleverancier Rusland. In de bel van Slochteren zit nog voor ongeveer 50 jaar aan aardgas. Het aardgas heeft een grote invloed gehad op Nederland. Het zogenaamde “stadsgas” werd verdrongen en de Nederlandse overheid kan de aardgasbaten traditioneel gebruiken om de begroting sluitend te krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten