Zoeken in deze blog

maandag 12 september 2011

Dikke mensen

Verzucht, dikheid, overgewicht, zwaarlijvigheid of obesitas: hoe je het ook wilt noemen, het draait om mensen die te dik zijn. In 2008 had meer de helft van de volwassenen in de Europese Unie overgewicht. Over het algemeen wordt obesitas veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder genetische aanleg, te weinig slaap, stress en een tekort aan lichaamsbeweging. Daarnaast kunnen ook (vr)eetbuien leiden tot overgewicht.




Zoals vast wel duidelijk is, is het meetorsen van overtollige kilo's eerder een last dan een lust. Een voorbeeld van een nadeel van dik zijn, is dat je meer kans hebt op bijvoorbeeld hart- en vaatziektes. Daarnaast kun je ook suikerziekte krijgen of een verhoogde bloeddruk. Het kan zelfs zo ver gaan dat je rugpijn krijgt, onvruchtbaar wordt of last krijgt van artrose en depressies. Ook voortbewegen gaat moeilijker, omdat je meer gewicht mee moet dragen. En die ene leuke broek of dat mooie shirt is niet meer verkrijgbaar in je maat, nog maar te zwijgen over alle mensen die je aanstaren, omdat je te dik bent.
Hoewel het onwaarschijnlijk lijkt, zijn er toch wel voordelen aan zwaarlijvigheid. Mocht je bijvoorbeeld te water raken dan raak je minder snel onderkoeld, omdat je beschikt over een goede speklaag. Daarnaast is er ooit eens een man van driehoog naar beneden gevallen die  dankzij de landing op zijn dikke buik de val overleefde. Maar laten we eerlijk zijn: de kansen dat je ooit van driehoog naar beneden valt en de kans dat je ooit te water raakt, zijn behoorlijk klein. Je doet er dan ook beter aan om wat aan die overtollige kilo's te doen.



In Nederland wordt overgewicht dan ook steeds een groter probleem: al meer dan 800.000 Nederlands hebben ernstig overgewicht. Dit maakt obesitas niet alleen een individueel, maar ook een maatschappelijk probleem. De kwaliteit van leven neemt geleidelijk af en de gezondheid van deze mensen zal snel verslechteren in de toekomst.
De Nederlandse overheid neemt wel maatregelen tegen obesitas, maar de invloed van de overheid is uiteraard ook maar beperkt. Mensen bepalen immers zelf of ze wel of niet bewegen en wat ze wel en niet opeten. De overheid probeert zo goed als het gaat om een gezond gewicht van de bevolking

Geen opmerkingen:

Een reactie posten