Zoeken in deze blog

dinsdag 6 september 2011

Inspiratie opdoen



Als je een verhaal wilt schrijven, maar geen inspiratie hebt, dan kan dat heel vervelend zijn. Gelukkig zijn er allerlei tips om inspiratie op te doen en om ervoor te zorgen dat je dat verhaal tóch kunt schrijven.


Inspiratie weg?


Geen inspiratie hebben voor het schrijven van een verhaal wordt ook wel een writersblock genoemd. Je zit voor je computer met een lege word-pagina voor je, maar er komt maar niets in je op en iedere zin die je schrijft is niet goed. Dat kan heel vervelend zijn en veel schrijvers hebben er dan ook regelmatig mee te maken.
Sommige auteurs wachten tot hun writersblock weer voorbij is en menen dat je er weinig aan kunt doen als het schrijven even niet wil. Maar wachten hoeft helemaal niet. Je kunt ook door middel van simpele oefeningen je inspiratie terugkrijgen.

Oefening 1: Schrijf elke dag een half uur

Zet de wekker een half uur eerder en ga voordat je aan het werk of naar school gaat een half uur lang schrijven. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk op papier zet. Let daarbij niet op spelfouten of zinsbouw. Het is puur de bedoeling dat je gaat schrijven en pas stopt als het half uur voorbij is. Stop dus ook halverwege niet om even te denken, blijf doorgaan.
Waarschijnlijk komt er niet echt een verhaal uit en grotendeels onzin, maar dat geeft niets, want daar gaat het helemaal niet om.

Behalve dat deze oefening ervoor kan zorgen dat je inspiratie terugkomt, is het ook een goede vorm van meditatie. Omdat je schrijft voordat je dag écht begint, schrijf je bewust – of onbewust – dingen van je af.

Oefening 2: Zoek mensen op

En met mensen opzoeken bedoel ik: ga naar de stad, of stap in de trein. Je zult versteld staan van de dingen die je ziet en hoort. Stel je voor, je loopt in de stad rond en je hoort iemand zeggen: ‘Dat is al de zoveelste keer!’
Probeer dan voor jezelf het gesprek af te maken. Wat is al de zoveelste keer? Wat is er aan de hand?
In de trein kun je natuurlijk geen gesprekken afmaken, omdat je vaak hele gesprekken hoort. Daarom kun je daar het beste proberen mensen te observeren. Waar gaan ze naartoe? Wat gaan ze doen? Het beste is om hiervoor iemand te kiezen die alleen is en die niet aan het bellen is. Hierdoor kun je geen gesprekken horen en moet je dus alleen op de kleding, het uiterlijk en de bagage afgaan.


Oefening 3: Ga er even tussenuit

Doe iets voor jezelf. Ga bijvoorbeeld een weekendje naar een hotel in een stad of dorp waar je nog niet eerder bent geweest. En doe dit alleen! Als je ergens in je eentje komt, zul je merken dat mensen sneller praatjes met je maken.
Een nieuwe omgeving zorgt daarnaast voor prikkelingen voor je inspiratie. Je ziet huizen, straten, winkels. Of misschien zit je wel in een bos of aan het strand. Alles wat je ziet kan je helpen om inspiratie op te doen.

Oefening 4: Schrijf woorden op

Wil je een verhaal schrijven, maar weet je eigenlijk niet zo goed waar het over moet gaan? Schrijf dan allerlei woorden op die je sowieso in je verhaal wilt laten voorkomen, of die te maken hebben met het thema waar je over wilt schrijven.
Met een beetje geluk zie je een leuke link tussen twee of drie woorden en komt er opeens een idee voor een goed verhaal.

Oefening 5: Vraag opdrachten

Vraag aan een kennis of hij of zij je iedere week een schrijfopdracht wilt sturen. Dit kan via de post of de e-mail. Het is de bedoeling dat je – voordat je een nieuwe opdracht krijgt – je opdracht hebt uitgevoerd. Het mogen gerust korte verhalen zijn, de lengte is hier niet van belang.
Opdrachten kunnen bijvoorbeeld zijn: ‘Schrijf een verhaal bij deze foto’ of ‘schrijf een verhaal waar deze drie woorden inzitten’.

Oefening 6: Lezen

Raar maar waar. Veel mensen krijgen inspiratie wanneer ze een boek gaan lezen. Het begint vaak weer te kriebelen als ze een andere tekst zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten