Zoeken in deze blog

vrijdag 28 december 2012

top 10 armste landen


De volgende 10 landen zijn momenteel de armste ter wereld (data 2010). Hoe arm of rijk een land is wordt berekend door het BBP van een land te delen door het aantal inwoners. De cijfers komen van het IMF en het CIA World Factbook:

#1 Zimbabwe – $0.1

Dankzij de hyperinflatie is Zimbabwe momenteel het armste land ter wereld. Op een gegeven moment werden er briefjes van 100 miljard dollar gemaakt, waarvan slechts een paar eieren van gekocht kunnen worden. Typerend voor het beleid van de overheid: in augustus 2008 besloten ze 10 nullen van alle bankbiljetten af te halen. De reden? Het paste niet meer. 6 maanden later zijn er weer 12 nullen afgehaald.
De prijzen verdubbelde iedere 1.1 dag, dit houdt in dat een appel die op maandag nog 1 dollar koste op zondag 64 dollar kost, en een maand later 1 miljard dollar…

#2 Congo-Kinshasa – $334

Ook wel bekend als Zaïre tot aan 1997. Het land is sinds de oorlog in 1998 volledig verwoest. Deze oorlog heeft de meeste slachtoffers opgeëist sinds WOII, al 5.4 miljoen mensen zijn omgekomen, en geschat wordt dat daar nog steeds 45.000 per maand bijkomen.

#3 Liberia – $379

Sinds in de jaren ’80 de president was afgezet is er onrust in het land. Ongeveer 90% van de Liberianen leven slechts van $1.25 per dag. De werkloosheid is 85%.

#4 Burundi – $401

Eigenlijk is het nooit rustig in het Afrikaanse land Burundi. Stammen vechten bloederige oorlogen uit, er is veel corruptie, slecht onderwijs, en een hoog percentage HIV. Volgens de wereld voedsel organisatie leeft meer dan 80% van de mensen in Burundi in armoede.

#5 Somalië – $600

Sinds de burgeroorlog in 1991 is het goed mis in Somalië. Tegenwoordig staat het land voornamelijk bekend om zijn piraten.

#6 Niger – $736

80% van Niger bestaat uit woestijn gebied, en de aanhoudende droogte zorgen ervoor dat dit alleen maar uitbreid.

#7 Eritrea – $739

Ook hier hebben oorlogen geleid tot armoede, ondanks de gunstige ligging bij het Suez Kanaal. Amerika beschuldigt het land van banden met terroristen.

#8 Sierra Leone – $747

Ondanks dat Sierra Leone een van de grootse producenten van diamanten is, is het een van de armste landen ter wereld. Iedereen die de film Blood Diamand heeft gezien kan zich enigszins voorstellen hoe dit komt.

#9 Centraal-Afrikaanse Republiek – $754

Ook dit land is rijk aan diamanten, en vruchtbare grond. Echter, het wordt liever verkocht aan het buitenland dan dat de mensen er zelf van profiteren.

#10 Afghanistan – $800

Sinds de aanslagen op de WTC zoekt Amerika wraak in Afghanistan.
Voor het grote contrast hier de top 10 rijkste landen ter wereld
bron: http://www.financialjesus.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten