Zoeken in deze blog

zaterdag 13 augustus 2011

Ook bij vogels komt “kindermishandeling” voor

Deze cyclus van geweld wordt van generatie op generatie doorgegeven. Jonge genten die misbruikt worden door oudere vogels zullen dit later precies het zelfde doen nadat ze volwassen zijn geworden. Het is het eerste bewijs van een wild dier dat, net zoals bij mens, ”kindermishandeling” genoemd mag worden.


Genten leven in grote groepen in de oostelijke tropische Stille Oceaan, hun nesten zijn te vinden op de Galapagos-eilanden en op eilanden voor de kust van Ecuador, Peru en Colombia. Doordat ze elk jaar een jong groot brengen, brengen ze veel tijd door op zee en in de lucht op zoek naar voedsel.

Kindermishandeling

Als het jong alleen is begint het mishandelen van de oudere vogels om het jong heen. Seksuele handelingen komen ook voor. Onderzoeker David Anderson: “Eigenlijk hebben alle jongen ervaring in deze soort kindermishandeling”. Om beter te begrijpen wat de oorzaak is, waren de onderzoekers meer dan drie seizoenen bij een kolonie op Espanola eiland, Galapagos.

Cyclus van geweld

Het team van David Anderson ontdekte dat er volwassen vogels waren die in het verleden vaak aangevallen waren toen ze zelf nog jong waren. Ze zijn nu voor hun leven getekend waardoor hun persoonlijkheid is veranderd. Dezelfde vogel die toen aangevallen is, valt nu jongen aan en misbruik ze. Maar één ding wijst erop dat de ervaringen en niet de genen het gedrag beïnvloeden. Dezelfde vogel die toen een slachtoffer was produceerde toen meer stresshormonen. Nu hij volwassen is zet dat op latere leeftijd om in agressief gedrag. En daarmee is het kringetje rond en een cyclus van geweld is geboren.

Details van de ontdekking worden gepubliceerd in het tijdschrift The Auke door Martina Müller, David Anderson en collega’s van Wake Forenst Universiteit, North Carolina, Verenigde Staten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten