Zoeken in deze blog

zaterdag 13 augustus 2011

Waarom en hoe word ik verliefd?

Waarom worden we verliefd en nog belangrijker waarom net op die ene persoon? Verliefdheid kent vele symptomen waaronder trillende handen, stralende ogen, geen eetlust, vlinders in de buik, een bijna onbeperkte energie en een hevig verlangen om in de buurt van de andere persoon te zijn.




Wanneer u verliefd bent leeft u in een soort waas, waarin u alleen nog maar aan die andere persoon kunt denken. U ziet de minder goede kanten van diegene waar u verliefd op bent niet meer en uw eigen humeur is vaak niet stuk te krijgen.Verliefdheid heeft dus eerder iets weg van een emotionele stoornis dan van een emotie.
De liefdesmal

liefdesmal Er is een theorie die veronderstelt dat zich in onze vroege jeugd een soort 'liefdesmal' vormt in onze hersenen. Iemand die precies voldoet aan deze mal vinden we aantrekkelijk en dat vergroot de kans dat we op hem of haar verliefd worden. Deze liefdesmal zou worden bepaald door onze vroegste levenservaringen, het karakter van onze ouders en bijvoorbeeld de sfeer in huis. Dit is maar een theorie die voorspelt waarom we op de een vallen en niet op de ander, maar de liefdesmal is helaas grotendeels onbewust. Dit is ook de reden dat deze theorie zo moeilijk te toetsen is, het blijft dus een theoretische veronderstelling.
Toch weer de genen

liefde genen Wanneer we over een grote groep mensen kijken bestaat er redelijke eensgezindheid over wie er echt knap is en wie niet. Dat blijkt vooral te maken te hebben met symmetrie in het gezicht, en dat lijkt weer samen te hangen met gezondheid en een goed afweersysteem. Het lijkt dus of we op zoek zijn naar een set goede genen om goed nageslacht te kunnen produceren. We kunnen dus veronderstellen dat we gezonde mensen over het algemeen knapper en aantrekkelijker vinden.
Uw eigen waarde

Iedereen probeert de meest aantrekkelijke persoon te versieren, maar is ook door schade en schande wijs geworden en bewust van zijn eigen waarde, hoe aantrekkelijk we zelf zijn bepaald uiteindelijk wel wat bereikbaar is. Hoewel soms blijkt dat een bijzonder aantrekkelijk persoon toch voor een onaantrekkelijk partner kiest die een heel mooi karakter blijkt te hebben. Verliefdheid is dus niet alleen gebaseerd op uiterlijk, we kunnen ook verliefd worden op een heel mooi karakter. Een klassiek voorbeeld hiervan is het sprookje Belle en het Beest. Maar meestal moet er ook een zekere vorm van lichamelijke aantrekkingskracht zijn. Op dating sites sturen mensen wel eens een foto van 10 jaar geleden en hopen dat ander dan verliefd gaat worden op een mooi karakter. Men hoopt dan dat bij de eerste ontmoeting het uiterlijk er dan niet meer zo toe doet. Helaas voelt de ander zich meestal zo bedrogen dat deze truc meestal in het nadeel werkt.

Openstellen

liefde Het blijkt ook belangrijk dat u zich open stelt voor verliefd zijn. Wanneer u graag verliefd wilt worden, dan zal dit ook sneller gebeuren. Maar meestal is verliefdheid is iets wat mensen zomaar overkomt. U kunt zonder dat u het zelf wilt van het ene op het andere moment volledig verliefd op iemand zijn. Het lijkt er op dat u er zelf geen invloed op uit kunt oefenen maar er is vastgesteld dat u uw emoties deels zelf kunt controleren. We kunnen bijvoorbeeld een verliefdheid in de kiem smoren door ieder contact te vermijden maarstand boven gevoel.
En dan de hormonen

liefde hormonen Wat we wel weten is dat tijdens de verliefdheid hormonen worden aangemaakt die een bijzonder gelukzalig gevoel veroorzaken. Een van die stoffen (fenylethylamine) is een zogenaamde oppepper waardoor u heel actief kunt worden. Ook worden er in grote hoeveelheden endorfine stoffen aangemaakt waardoor u bijzonder vrolijk en opgewekt gevoel krijgt. Deze endorfine stoffen veroorzaken een vorm van verslaving en dat is de reden waarom u iemand steeds wilt zien wanneer u verliefd bent. Nog een hormoon dat het lichaam tijdens een hevige verliefdheid aanmaakt is amfetamine. Dit is vergelijkbaar met de drug speed, het zorgt ervoor dat u zich gelukkiger gaat voelen en dat uw hart sneller gaat kloppen. Ook maakt het lichaam dopamine aan dat op zijn beurt weer de aanmaak van de stof oxytocine stimuleert, ook wel een knuffelstof genoemd. Al met al is verliefdheid dus een complex chemisch proces.

Na verloop van tijd gaat het dopamine niveau bij verliefde mensen uit zichzelf weer omlaag en zal de verliefdheid ook minder worden. Wanneer alles goed gaat is de verliefdheid dan inmiddels overgegaan is in houden van en daar zijn weer allemaal andere chemische stoffen bij betrokken. Meestal duurt de periode van verliefd zijn maximaal een jaar, verliefd zijn en houden van zijn dus twee heel verschillende dingen. Een veelgemaakte fout is dat iemand in de verliefdheidsfase al zegt "ik hou van jou". Vooral de iets nuchtere vrouwen kunnen hier nog al eens kribbig op reageren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten